MİNİMALİZM - ANLAMLI BİR YAŞAM

Anlamı Bir Yaşam

Minimalizm – Önemli Şeyler Hakkında Belgesel’ini izledikten sonra etkisi üzerimde hayli uzun sürmüştü. Hayatıma katkısı kendimi bile şaşırtacak düzeydeydi. Hala geçmedi, bana olumlu yönde değer katmaya devam ediyor.

Belgeseli izlerken kitabını en kısa zamanda edinip okuyacağıma karar vermiştim. Çok geçmedi kitapla, Ryan ve Joshua ile tekrar buluştuk.

Kitabın ismi Minimalizm- Anlamlı Bir Yaşam olarak çevrilmiş. Ryan ve Joshua kitapta Minimalizmden çok anlamlı bir yaşam nasıl elde edilebilir? bunun üzerinde durmuşlar. Elbette minimalizmin amacı da bu, fazlalıklardan kurtulup yaşamın özüne inebilmek, onu kavrayabilmek. Hayatımızı yaşamamızı engelleyen ne kadar kalabalık varsa onlardan sıyrılabilmek.

Fakat şunu demek istiyorum. Minimalizm tanımı, uygulanması bu kitapta yok. Belgeselde öğrendiğim hiçbir şey burada tekrarlanmıyor. Aslında bu iyi bir şey sayılır. Belgeselde minimalizmi tanıyorsunuz, nasıl uygulayabilirsiniz fikir elde ediyorsunuz, kitapta ise bu yolda neler yapabilirsiniz, yaşamınızı nasıl kontrol edebilirsiniz, bunu öğreniyorsunuz. Ryan ve Joshua birçok pencere açmış oluyor böylece. Oldukça iyi iş.

Minimalizme başlamak için mutlaka önce belgeseli izlemeli. Hem minimalizmin ne demek olduğunu, nasıl uygulanabileceğini anlatıyor hem de ilham verici.

Ryan ve Joshua’nın hikâyesi herkes tarafından özümsenebilecek bir hikâye. Benzer sıkıntıları yaşadıkları hayatlarında minimalizmle karşılaştıktan ve onunla yaşamaya başladıktan sonraki serüvenlerini paylaşıyorlar. Verdikleri ‘’biz yaptık ve sizde yapabilirsiniz’’ mesajının içini çok iyi dolduruyorlar ve kendinizde o gücü bir şekilde buluyorsunuz. Öyle boş, kuru laflardan değil ettikleri yani. Üstelik ''biz yaptık, eğer anlamlı bir yaşam istiyorsanız sizde böyle yapın'' türünden emrivaki beyanları da yok. Sadece sizde keşfedebilirsiniz diye usulca fısıldıyorlar. Kitaptan neredeyse hiç kopmadan motive şekilde okumamı bu tutumlarına borçluyum sanırım.

‘’Minimalist olmak için yüzden daha az şeyle yaşamalısınız ve arabanız, eviniz ya da televizyonunuz olamaz, bir kariyeriniz de… Tüm dünyadaki egzotik yerlerde yaşayabilmelisiniz ve bir blog yazmak zorundasınız. Çocuklarınız olamaz ve ayrıcalıklı bir geçmişi olan, elit, genç bir adam olmalısınız.’’

Tamam, şaka yapıyorlar.

Kitabın arka kapak yazısında yer alan bu paragrafı, Ryan ve Joshua’nın üslubunun ne kadar sıcak olacağını sezmeniz için yazdım. Yaptıkları işi önemsiyorlar fakat en doğrusu bu, kurtuluş bizde gibi dayatmaları yok.

‘’Gerçekten mutlu musunuz?’’ diye sorarak başlıyorlar ilk sayfalarına. Ardından kendi mutluluklarına giden yolu anlatıyorlar. Anlamlı bir yaşama kavuşmalarında başlarından geçenler, aldıkları kararlar ve uyguladıkları yöntemler rehber olabilecek nitelikte. Abartmadan, süslenmeden, acıların çocuğu rollerine bürünmeden sade, minimalist bir şekilde sayfalara döküyorlar yaşamlarını.

‘’Biz Bu Noktaya Nasıl Geldik’’ bölümünde yaşamlarındaki mutsuzluklarından yola çıkarak minimalist oluşlarına kadar geçen evrelerden bahsediyorlar. Bu bölümde yine minimalizm hakkında detaylı olmasa da bilgi sahibi oluyoruz. Minimalizmi keşfedişleri, benimseyişleri ve The Minimalists’i oluşturma süreçleri yine burada.

Hatta minimalizmin tek bir cümlelik özetini bile yapıyorlar: ‘’Minimalizm, hayatın fazlalıklarını elemenin, esas olana odaklanmanın, mutluluğu bulmanın, kendinizi gerçekleştirmenin ve özgürlüğün aracıdır.’’

Minimalizmden bahsedişleri bu kadar. Sonraki bölümlerde anlamlı bir hayat yaşamanın anlamını anlatmak için uğraşıyorlar. Ve uzun beyin fırtınaları, kafa yorma, tartışma, araştırma ve deneyim sürecinden sonra bunun için belirledikleri ‘’beş değer’’ in içini açıyorlar.

Ryan ve Joshua’ya göre anlamlı bir yaşama ulaşmanın yolu bu beş değerden geçiyor:

Sağlık,
İlişkiler,
Tutkular,
Gelişim,
Katkı.

Bu beş faktör için de başlarından geçenleri, uyguladıkları yöntemleri, başardıklarını, başaramadıklarını, vazgeçtiklerini anlatıyorlar.

Biraz kişisel gelişimi anımsatması rahatsız etse de beni yine de iyiki okudum diyebiliyorum.
Umarım yolculuğumda kendi anlamlı yaşamımı keşfetmiş olurum.

0 yorum